Sezóna 2014 a turnaj mistrů - komentář

19.11.2014 21:19

Spojařská nohejbalová rodino :o)

 

                tak máme definitivně za sebou soutěžní ročník 2014. A musíme si nezastřeně říci – dařilo se! :o) V rámci soutěžního ročníku jsme se od prvního kola usídlili na 1. místě a toto místo za celý rok ani na chvilku nikomu nepřepustili. Navíc jsme ovládli i všechny možné individuální i týmové statistické údaje a plným právem jsme se proto kvalifikovali na závěrečné klání nejlepších – „Turnaj mistrů“.

                Toto turnajové rozloučení s nohejbalovou sezónou 2014 proběhlo v sobotu 15. listopadu na tradičním místě – v hale TJ Pankrác v Lomnického ul. na Praze 4. Účastníky byli týmy z jednotlivých výkonnostních skupin (1. – 6. třída), vítězové krajského přeboru, dorostenecké ligy a dále tým legend a tým výkonného výboru PNS. Los byl poměrně neúprosný – vítězové krajského přeboru, 3. a 2. třídy a dorostenci.

                Této síle jsme se nakonec čelili v sestavě Ráďa na smeči, Pavel B. jako polař a já jako nahravač. Nominace nakonec vykrystalizovala tak nějak samovolně (někteří byli mimo, někteří se potýkali se zdravotními neduhy a někteří se dobrovolně pasovali do role – nadšeně povzbuzujících -fanoušků).

                První zápas jsme odehráli proti mužstvu z Čimic, který těsně zvítězil ve 2. třídě. Do zápasu jsme vstupovali s pozitivním hendikepem 2:0. Hned v úvodu jsme ze sebe setřásli nervozitu, která nás více či méně provázela od ranního probuzení a odehráli více než vyrovnaný mač. První set jsme sice ještě prohráli 10:8, druhý set jsme však už zvládli v poměru 10:6. Výsledkem tedy byla remíza s pozitivní bodovou bilancí v náš prospěch (kritérium při rovnosti bodů). Už tímto výsledkem jsme dosáhli výsledku považovaného za úspěch (vyhraný set) :o)

                Druhý zápas jsme odehráli s papírově nejpřijatelnějším soupeřem, týmem Žernoosecká – vítězem 3. třídy, která poměrně jednoznačně zvítězila ve skupině našeho A-týmu (hendikem opět 2:0 pro nás). A světe div se – další remíza ! :o)) Opět první set prohraný (tentokrát větším rozdílem), ale v druhém setu jsem opět „na desítce“ byli dřív my …

                Třetí zápas a největší favorité skupiny – vítěz  krajského přeboru Čakovice „C“. A kdo by to čekal – další remíza ! :o) Na radu kouče Petra jsme zlepšili první set, ve kterém jsme - sice s podporou hendikepu 4:0 - bodově dominovali v poměru 10:4, druhý set již favorit v posílené sestavě zvládl a vyhrál jej. Bodová bilance zápasu však opět v náš prospěch.

                Po třech remízách a před posledním zápasem s dorostenci jsme pak již chtě nechtě museli začít přemýšlet i o postupové matematice a ta byla zřejmá – výhra = postup, remíza dávala naději, porážka dávala jistotu balení kufrů :o).

                Ale protože Ráďa se dobře vyspal, vykročil z postele pravou nohou …. – zkrátka celý den si držel velmi kvalitní formu na rozdíl od smečaře dorostenců, který měl výkon velmi kolísaný, postupová mise se relativně bez kritických momentů zdařila (ani hendikem 2:0 bychom v tomto případě asi nepotřebovali).

A bylo to tam!!! Jako papírově největší outsideři jsme bez porážky ve skupině mohli ještě před posledními zápasy v naší skupině vyhlížet našeho soupeře pro semifinále.

                Tím se nakonec stal tým ze Žlutých lázní, který o bod zvítězil v 1. třídě, což znamenalo hendikem 3:0 v náš prospěch. I do semifinále jsme vstoupili beze strachu a přehnané nervozity a hned v prvním setu jsme se dostali do velmi nadějného vedení už 8:4. V tu chvíli ovšem bohužel přišla slabší chvíle pana rozhodčího, kdy místo téměř jistého devátého bodu pro nás (soupeř byl zcela rozhozený, smečař „odpočíval“ na zemi a my útočili), nechal po svém upísknutí balon opakovat. Ale jednalo se o nepřehlednou situaci, takže dejme tomu. Naneštěstí (ale asi ne díky tomu) se soupeř nadechl k velkému obratu a set nakonec otočil na 10:8. Ve druhém setu (našem posledním vystoupení) jsme si ovšem vybrali naše jediné výrazněji slabší chvilky - hlavně nepřesnosti v přípravě útoků, kdy se R. dostával k zakončení jen z hloubky naší poloviny hřiště. Je zřejmé, že soupeř tyto útoky bez větších problémů bránil a sám navyšoval své bodové skóre na konečných 10:5. Je třeba ale objektivně dodat, že i přes výše popsaný inkriminovaný moment, který by nám pravděpodobně přinesl vítězství v prvním setu, se jednalo o soupeře, který proti nám hrál asi nejlépe a postoupit přes něj do finále bylo asi jen velmi obtížně v našich silách. I když nejen každý zápas, ale i každý set je jiný ….

                Turnaj se hrál systémem „jde jen o vítěze“ (byla jen jediná a hlavní cena a to putovní pohár, ovšem obstojných rozměrů :o)). Takže protože souboj o třetí místo pro poražené semifinalisty byl tímto „bezpředmětný“, skončili jsme na děleném třetím místě. Z druhého semifinále postoupil tým z Čakovice, který si ve finále s naším přemožitelem poměrně snadno poradil ve dvou setech.

                Ale zpět k nám - kdyby nám tento průběh a umístění někdo předpovídal ráno  …… minimálně bychom mu nevěřili :o) Ale jak jsem už psal - Ráďa hrál celou dobu výborně, Pavel v poli pochytal co mohl a sebe hodnotit radši nebudu (někdo musel být nejslabší článek), tak to nakonec dopadlo až takhle dobře a jak poznamenal Dejv – aspoň se zase ví, že se na Spojích hraje nohejbal :o) Navíc se nám doneslo, že jsme byli pochvalně diskutováni i v táboře legend, což taky potěší.

                Každopádně to byla velká zkušenost, udělání si přehledu o kvalitativních rozdílech jednotlivých soutěžních úrovní a super zážitek (jaký taky jiný po takovémto výsledku :o)). Takže proč si to příští rok nezopakovat … ?!? :o)

                V sekci „foto a video“ můžete zkouknout pár momentek a fotek obdržených ocenění :o) Z některých zápasů navíc mám od Petra pořízené audiovizuální záznamy, tak až se mi poštěstí vyčlenit dostatek času na sestříhání kompilačky nějakých highlightů, okamžitě věším link … musíme to mít řádně zdokumentované a archivované – pro případ, že se nám účast na příštích ročnících z nějakých důvodů nedařila :o)